Potražnja stanova u Švedskoj

Autor: Admin Objavljeno: 1/31/2023
1 lajkova
Kako doći do stana u Švedskoj

Sigurno ste čuli od drugih koji već žive u Švedskoj da bi došli do stana nije nimalo lahko. Da li je to stvarno tako i šta je to sve bitno da znate ukoliko ste u potrazi za stanom. U ovom postu napisat ćemo vam najbitnije stavke koje trebate znati kada tražite stan. Kako to uraditi na najbrži i najefikasniji način, koji su napoznatiji stanodavci i agencije po gradovima, koje uslove trebate ispunjavarti itd..?!

Kako funkcioniše potražnja stanova

Potražnja stanova funkcioniše po principu da svaka osoba treba da napravi svoj račun na stranici stanodavca kako bi u što skorije vrijeme imao dovoljno bodova / poena da se prijavi za neki stan. Bodovi se prikupljaju po principu jedan dan = jedan bod. To znaći da za godinu dana možete prikupiti maximalno 365 bodova. Da bi mogli da osvojite jedan dvosoban - trosoban stan trebate da imate 1 500 + bodova, što odgovara neki 4 godine skupljanja. Ovaj način je naravno najbolji kada već imate stan i skupljate bodove za neki novi stan u narednom periodu.

Koje su to najpoznatije vrste stanova?

U Švedskoj je poznato da postoje stanovi koji se mogu grupisati u 5 grupa. Tih pet grupa su:


  1. Stanovi koji zahtijevaju da napravite račun (postanete član) na web stranici stanodavca i da na osnovu tog računa sakupljate bodove koje kasnije možete iskoristiti kada dobijete neki od stanova.
  2. Stanovi koji ne zahtijevaju bodove - ova opcija je puno bolja kada ste u žurbi da pronađete novi stan.
  3. Studentski stanovi
  4. Seniorski stanovi ili stanovi za starije osobe
  5. Kratkoročni stanovi

Stanovi koji zahtjevaju poene

Stanovi koji zahtijevaju poene su inače stanovi koje gledate na dugoročno vrijeme, kao npr: kada dobijete novo dijete, jedno od djece odraste dovoljno da treba da ima svoju sobu, treba vam veći stan zbog rodbine koja dolazi u posjetu ili jednostavno želite veći stan, da vam je udobnije i komotnije. Da bi dobili neki stan na bodove ne treba uvijek da imate najviše bodova kako bi baš vi dobili taj stan. Evo jedan lični primjer kako sam ja dobio stan a nisam imao skoro nikakve šanse za to. Prijavio sam se za jedan stan gdje sam bio na 7 mjestu na listi sa 1 830 bodova. Osoba koja je bila prva na listi je imala više od mene za čak 1 500 bodova, tada činilo se nemoguće dobiti, ali ipak na kraju sam ja bio taj koji je dobio stan. Šta želim da kažem sa ovim? Nekada vam neko kaže, nema šanse da dobiješ stan na malo bodova jer uvijek neko ima više, švedi će dobiti uvijek prije nego stranci itd... To ipak nije istina, mnogi se prijave i prilikom posjete stana, taj stan im se ne svidi iz nekog razloga i jednostavno odustanu. U tom slućaju vi automatski idete za jedno mjesto gore i dobijate veću šansu da dobijete određeni stan.


Stanovi koji ne zahtijevaju poene

Ova opcija je uvijek brža ali ne i najefikasnija iz razloga što mnogi ljudi ne sakupljaju bodove i ovo im ostaje kao najrealnija opcija. Svi stanodavci koji ne zahtjevaju da imate sakupljene bodove dozvoljavaju vam da se prijavite za svaki stan koji stoji u oglasu. Maximalan broj stanova po danu na koje možete da se prijavite kod jednog stanodavca je tri. Pisat ćemo nešto kasnije kako to funkcioniše i koji su to stanodavci / agencije koji ne zahtjevaju bodove.


Studentski stanovi

Studentski stanovi su stanovi koji su namjenjeni samo za studente. To su uglavnom manji stanovi sa minijaturnim stvarima, kuhinjama, toaletima itd.. Ako ste student ovo je najbolja opcija za vas jer studentski stanovi nisu skupi, lahki su za održavanje, vaš boravak u stanu je minimalan jer ste po cijeli dan na fakultetu itd.. Da bi imali pravo na ovakav stan morate da ispunjavate uslove a to su:


- Da biste se stavili u red za studentski smještaj, morate imati 18 godina. Kada izvršite registraciju klijenta, dobijate jedan bod dnevno u redu čekanja.

- Morate ispuniti stanodavcove prihode i zahtjeve u vezi s dugovanjima i napomenama o plaćanju.

- Morate biti primljeni ili upisani u neku školu. Ovo ne važi samo za one koji idu na fakultet, već i za one koji pohađaju srednju školu, kurs jezika SFI itd.. SFI znaci svenska för invandrare što u prijevodu znaći švedski za imigrante / strance.


Seniorski stanovi

Da biste se pridružili redu za starije osobe, morate imati 55 godina. Da biste se prijavili za stan za starije osobe ili se uselili u njega, morate imati najmanje 65 godina i nemate djece koja žive kod kuće to jest zajedno sa vama.


Kratkoročni stanovi

Kratkoročni stanovi su stanovi koji su jako zastupljeni u Švedskoj i to je jedna od najbržih opcija da dobijete stan, ali samo privremeno. Kratkoročni stanovi su oni stanovi koji se koriste kada dobijemo slobodne stanove u zgradi koja će uskoro biti renovirana i u kojoj stanari ne mogu boraviti tokom perioda renoviranja. Ovo je najbolja opcija za vas kojima je hitno potreban stan na kraći period dok se ne snađete i ne dobijete novi stan na dugoročno korištenje. Ono što je također jako zanimljivo i važno u ovom slučaju jeste da vi prilkom uzimanja stana na kratkoročno korištenje zadržavate pravo na svoje poene. To znaći da ne gubite svoje poene ako ih u nekom slučaju imate. Izuzetak je ako živite u stanu sa stalnim ugovorom i potpišete novi ugovor za stan sa kratkoročnim ugovorom. Tada zadržavate svoje kupovne bodove kada se useljavate u stan s kratkoročnim ugovorom, a kada se iseljavate iz kratkoročnog ugovora, vaši kupovni bodovi se vraćaju na nulu. Također kupoprodajni bodovi se vraćaju na nulu čak i ako živite sa kratkoročnim ugovorom i dobijete stan sa stalnim ugovorom.

Prihvatio sam ponudu, šta se sada?

Kada ste dobili ponudu za neki stan i naravno izvršili posjetu tom stanu onda morate da se odlučite da li želite uzeti taj stan ili ne. Kada prihvatite ponudu za stan tada stanodavac kontaktira sve one koji su prihvatili ponudu po redoslijedu kupovnih bodova. Dalje, ukoliko stan postane vaš, treba da imate na raspolaganju svoje podatke o prihodima i eventualno reference prethodnih stanara kako biste u roku od tri dana potpisali ugovor o zakupu. Ovo se radi da bi se podatci mogli što brže obraditi i smanjiti rizik da ćete morati da plaćate duple kirije.


Najpoznatiji stanodavci za koje vam trebaju bodovi

Štokholm
  1. Stockholm City Bostäder
  2. Rikshem
  3. Akademiska Hus
  4. Vitabostäder
  5. SGS Studentbostäder
  6. Hufvudstaden Bostäder
  7. Kungsleden
  8. Akelius
  9. Castello Bostäder
  10. BRF Kungsholmen

Malmö
  1. Malmö Stadshus
  2. Hyresbostäder i Skåne
  3. MKB Fastigheter
  4. BoIn AB
  5. Skånehem
  6. SBB Bostäder
  7. PAMP Fastigheter
  8. Mäklarhuset Bostad
  9. Einar Mattsson Fastigheter
  10. Carlsohn Fastigheter

Linköping
  1. Stångåstaden
  2. Riksbyggen
  3. Linköpings Folkhem
  4. Linköpings Studentbostäder
  5. Vasakronan Linköping
  6. SBB Bostäder
  7. Linköpings Stadsbostäder AB
  8. Botkyrka-Linköpings Fastigheter
  9. Wihlborgs Linköping
  10. KPA Fastigheter Linköping

Göteborg
  1. Göteborgs Stad
  2. Wallenstam Göteborg
  3. Akademiska Hus Göteborg
  4. Castellum Göteborg
  5. Vasakronan Göteborg
  6. Riksbyggen Göteborg
  7. Fastighets AB Skånebo
  8. Göteborgs Bostadsförening
  9. Sveriges Bostadsrättsförening Göteborg
  10. Fastighets AB Solna Stad Göteborg

Jönköping
  1. Stiftelsen Jönköping HVB-hem
  2. Riksbyggen Jönköping
  3. Folkets Hus Jönköping
  4. Jönköpingskommun Bostads AB
  5. Vätterhem
  6. Fastighetsägarna Jönköping
  7. Jönköpings Privata Hyresvärdar
  8. Jönköping Fastighetsgruppen AB
  9. Castellum Jönköping
  10. Fastighets AB Nya Hageby

Najpoznatiji stanodavci za koje vam nisu potrebni bodovi

Štokholm
  1. Fastighetsägarna Stockholm
  2. Atrium Ljungberg
  3. Hemfosa Fastigheter
  4. Wallenstam
  5. Allståhl Fastigheter
  6. Sätra Fastigheter
  7. Sätra Fastigheter
  8. Mitti AB
  9. Stockholmshem
  10. Stockholmshem

Malmö
  1. BoLaget AB
  2. Fastighets AB Corallen
  3. Adelis Fastigheter
  4. Rikshem
  5. Hemsida Bostad
  6. Vår Bostad
  7. Malmö Hus
  8. Zetab Bostad
  9. JL Fastigheter
  10. Skånehem Plus

Linköping
  1. Fastigheter Linköping
  2. Familjebostäder Linköping
  3. Linköpings Kommunala Bostäder
  4. Heimstaden Linköping
  5. Bostads AB Länken
  6. Förvaltnings AB Linköping
  7. Skandia Fastigheter Linköping
  8. Skäggetorp Bostäder
  9. Wihlborgs Linköping
  10. Vision Hyresbostäder

Göteborg
  1. Familjebostäder Göteborg
  2. Bostads AB Kville
  3. Bostads AB Älvstranden
  4. SGS Bostäder Göteborg
  5. Stiftelsen Förenade HVB-hem Göteborg
  6. Bostads AB Sisjön
  7. Göteborgs Kommunala Bostäder
  8. Fastigheter Göteborg
  9. Bostads AB Majorna
  10. Förvaltnings AB Örgryte-Härlanda

Jönköping
  1. AB Bostadsförmedling
  2. Ditt Hem Jönköping
  3. JB Fastigheter
  4. Liljeväxthuset
  5. Lägenheter i Jönköping AB
  6. Malmberg Fastigheter
  7. Nielsens Fastigheter
  8. Östra Fastigheter
  9. RK Fastigheter
  10. Stora Kyrkogatan Bostad

Kao što možete vidjeti neki stanodavci se ponavljaju po gradovima, to je zato što postoje u više gradova širom Švedske. Jako je bitno da znate to jer kada budete pretraživali neki od navedenih stanodavaca npr u Štokholmu, postoji mogućnost da isti nađete i u Malmö ili Linköping.


Nadamo se da će vam ovaj post pomoći u pronalasku stana i da ste saznali nešto novo. Ako vam je ovaj post bio od koristi, molimo vas da komentarišete u komentaru ispod i na taj način nam ukažete povjerenje kako bi i dalje pisali i pomagali vam za sve vaše nedoumice koje imate.

Pozdrav od admin tima👋💛💛🇸🇪

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare