A-kassa - naknada u slučaju nezaposlenosti

Autor: Alvis Objavljeno: 1/27/2023
2 lajkova
Sta je to A-kassa

A-kassa znači fond socijalnog osiguranja na našem jeziku.

A-kassa je osiguranje za slučaj nezaposlenosti koje je dobrovoljno za sve koji rade. Da bi bili u mogućnosti dobiti a-kassu morate biti njen član. Kao član a-kasse svaki dan kada ste nezaposleni primate naknadu, tzv. dnevnicu. Najviše možete dobiti naknadu od 80% plate do 33.000 kruna mjesečno. Naravno da bi bili u mogućnosti dobiti naknadu od a-kasse morate ispuniti određene uslove. Koji su to uslovi možete pročitati dolje ispod:


  1. Morate biti član neke od a-kassa (ima ih mnogo) najmanje 12 mjeseci.
  2. To znači da tek nakon toga možete dobiti naknadu od fonda za nezaposlene (a-kasse). Ako ostanete bez posla a nije prošlo 12 mjeseci, ne brinite opet možete naknadu ali samo osnovnu. Više o tome u nastavku posta.

  3. Morate ispunjavati osnovne uslove
  4. To je jest da prvog dana kada ste ostali bez posla to jest kada ste postali nezaposleni, morate se prijaviti kao tražitelj posla na birou (zavodu za zapošljavanje), a nakon toga morate aktivno tražiti posao. Morate također biti sposobni da radite najmanje 3 sata po radnom danu, a u prosjeku 17 sati sedmično.

  5. Morate ispunjavati uslove rada
  6. To znači da ste u prošloj godini radili najmanje 80 sati mjesečno tokom 6 kalendarskih mjeseci. Alternativno, morate raditi najmanje 480 sati tokom istog perioda, od čega 50 sati svakog mjeseca.

  7. Morate popuniti i ispunjavati gotovinsku karticu (kassakort)
  8. Kada ste nezaposleni i prijavljeni na a-kassu, dobijate gotovinsku karticu u koju upisujete sate ili dane kada ste bili nezaposleni. Za primanje naknade potrebno je da ste ispravno popunili karticu i da ste je na vrijeme predali fondu za nezaposlene.


Da li mogu dobiti naknadu ako nisam član neke od a-kassa?

Odgovor je DA. Naknadu možete dobiti iako niste član fonda osiguranja (a-kasse) a u međuvremenu ste ostali bez posla, ali samo osnovnu naknadu. Šta je to osnovna naknada? Osnovna naknada je naknada koja je minimalna a ona iznosi najvise 365 švedski kruna po danu.


Koje su to najpopularnije a-kasse i za koje branše važe?

Unionens a-kassa - Sindikalni fond socijalnog osiguranja

Ova a-kassa je najviše namjenjena za menadžere i poduzetnike u privatnom poslovnom svijetu, u industrijama kao što su IT, telekomunikacije, mediji i komunikacije; takođe, elitni sportisti, kulturni radnici i zaposleni kao najamni kadar u kadrovskim kompanijama itd.


Transports a-kassa - Transportni fond osiguranja

Kao što ime samo kaže ova a-kassa najviše odgovara za zaposlene u transportnom sektoru autobusima, stevidorima, distribuciji novina, obezbeđenju, civilnom vazduhoplovstvu itd.


Byggnads a-kassa - Fond osiguranja za građevinarstvo

Ako ste građevinski radnik ili vlasnik malih preduzeća u građevinarstvu ovaj fond je najbolja opcija za vas. Ovaj fond također nudi jeftiniju pretplatu od drugih fondova.


Elektrikernas a-kassa - Fond osiguranja električara

Ovaj fond osiguranja najviše odgovara vama koji ste zaposleni kao električar, menadžeri nekretnina, tehničari radija/televizije/lifta/alarma i zaposleni u nuklearnim elektranama.


Fastighets a-kassa - Fond osiguranja imovine

Sko ste zaposleni kao čistač, upravitelj nekretninama ili čistač prozora u nekoj privatnoj ili državnoj firmi, čistač u nuklearnim elektranama itd.. onda je ovo najbolji izbor za vas.


Finans- och försäkringsbranschens a-kassa - Fond osiguranja finansijske i osiguravajuće industrije

Ovaj fond je najbolji za sve one zaposlene i preduzetnike u oblasti finansija i osiguranja.


Alfa-kassan

I za kraj smo ostavili ovaj fond osiguranja koji se zove Alfa-kassa. Ovaj fond je za sve one zaposlene koji su ikada radili u Švedskoj bez obzira na profesiju ili oblik zaposlenja. U ovom fondu je također moguće dobiti osnovnu naknadu čak i ako nikad niste radili u Švedskoj a imate prebivalište. To znači da možete dobiti određeni iznos osiguranja za slučaj nezaposlenosti bez plaćanja troškova osiguranja. Međutim, ovo se ne preporučuje jer je osnovni dodatak veoma nizak, a troškovi članstva u fondu socijalnog osiguranja izuzetno mali.

Da bi postali član neke od gore navedenih a-kassa trebate da plačate neki cirka 150 kruna mjesečno. To je jako mizeran iznos u odnosu na ono što dobijate zauzvrat ako ostanete bez posla. Dakle da ponovimo dobijate 80% od iznosa vaše zadnje plate.


Koliko dugo primate nadoknadu od fonda osiguranja u slučaju nezaposlenosti?

Period nadoknade kod fonda osiguranja za slučaj nezaposlenosti je 300 dana. Ovo je maksimalni broj dana u kojima možete primati naknadu za nezaposlene. Međutim, period nadoknade prestaje kada dobijete novi posao.


Nakon isteka 300 dana, fond osiguranja za slučaj nezaposlenosti može provjeriti da li imate pravo na novi period naknade. Tada morate ispuniti novi uvjet za rad. Ako imate djecu mlađu od 18 godina, period vaše naknade za nezaposlene može se produžiti za dodatnih 150 dana.


Važno!!!

Kada ostanete nezaposleni, prvih 6 dana su dani odgode kada ne primate naknadu. Tek nakon što ti dani prođu, počinje period vašeg osiguranja za slučaj nezaposlenosti od 300 dana.


Da li imam pravo na naknadu ako radim pola radnog vremena?

Odgovor je DA, samo postoje određena pravila koja se moraju primijeniti.

Ako radite sa skraćenim radnim vremenom, a ostatak vremena primate naknadu od socijalnog osiguranja, primjenjuju se druga pravila. Tada možete dobiti socijalno osiguranje do 60 sedmica uporedo s radom. Ovo važi bez obzira na vrstu posla koji imate i bez obzira na to da li imate mjesečnu platu ili ste zaposleni na sat.


Evo jedan primjer:

Radite 1 dan u sedmici i primate socijalno osiguranje za preostala 4 dana. To znači da primate honorarnu naknadu i da je možete primati 60 sedmica. Iako radite samo jedan dan u sedmici, ovo se uračunava u vaše sedmice sa skraćenim radnim vremenom. Dani sa skraćenim radnim vremenom i vaš ukupni period nadoknade teku paralelno. Ako ste sedmicu potpuno nezaposleni, to se računa samo u vaših 300 dana naknade, ali ne i u nedjelje sa skraćenim radnim vremenom.


Šta da radim kada se završi ovih 60 sedmica ili 300 dana?

Kada rok za naknadu istekne onda imate 2 opcije:

  1. Nastavit raditi sa skraćenim radnim vremenom bez ikakve naknade iz fonda za nezaposlene.
  2. Ostavite svoj honorarni posao da biste potražili posao sa punim radnim vremenom kako biste dobili novi period naknade.


Kako da dobijem nove sedmice?

Da bi ste dobili nove sedmice morate ispuniti slijedeći uvjet:

To znači da morate raditi najmanje 60 sati tokom najmanje 6 od posljednjih 12 kalendarskih mjeseci. Alternativno, morate raditi najmanje 420 sati u 6 uzastopnih mjeseci u posljednjih 12 mjeseci.


Da li mogu dobiti naknadu ako dam otkaz?

Da, i ovo je čak moguće. Da biste dobili naknadu ako sami date ostavku na poslu, morate imati valjane razloge za svoj raskid. Ako nemate valjane razloge, bićete suspendovani iz fonda za nezaposlene na 45 dana za naknadu, a zatim period za plaćanje fonda za nezaposlene počinje sa šest obaveznih dana čekanja. Nakon toga imate pravo da dobijete naknadu za 300 dana.


Važeći razlozi su slijedeći:
  1. Izloženi ste maltretiranju na svom radnom mjestu.
  2. Razbolite se od svog posla i ne možete biti raspoređeni to jest dobiti drugo radno mjesto, neko lakše naravno.
  3. Nije vam isplaćena plata.
  4. Dobijete otkaz zbog nedostatka posla.
  5. Vaše radno mjesto je toliko udaljeno da ne možete putovati svakodnevno ili sedmično.
  6. Vaši dani sa skraćenim radnim vremenom su gotovi.

Nevažeći razlozi:
  1. Dobijete otkaz zbog ličnih razloga npr: svađa na poslu, mobing, prijetnja radnim kolegama itd..
  2. Podnesete ostavku zato što više ne želite da radite i dosadilo vam je.
  3. Ne dolazite redovno na posao i dobijete otkaz zbog toga.

Dok ste suspendovani morate aktivno tražiti posao na isti način kao i kada primate naknadu od fonda za nezaposlene. Da bi se dan računao kao dan suspenzije, potrebno je da ste prijavljeni na biro. Ako ste bolesni, na roditeljskom odsustvu, odmoru ili iz nekog drugog razloga nesposobni za rad, ne računa se kao dan suspenzije.


Nadamo se da ste uživali u našem novom postu i da ste naučili nešto novo što vam može biti korisno u slučaju da ostanete bez posla. Moj savjet vam je da odma dok počnete da radite učlanite se u jednu od a-kassa kako bi stekli pravo na naknadu u slučaju da ostanete bez posla. Dok primate naknadu tražite novi posao, tako da se ne brinete kako ćete platiti račune i druge potrepštine. Napišite nam u komentaru ispod kako vam se svidio današnji post i da li ste zadovoljni našim radom. Na taj način dajete nam snagu da se i dalje trudimo i pišemo vam sve što je bitno za vas koji ste tek doselili u Švedsku ili planirate da doselite.


Vaš admin tim💛😊🇸🇪

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare