Kako do posla u Švedskoj

Autor: A.G. Objavljeno: 10/15/2022
15 lajkova

Sigurno ste mnogo puta čuli u vašem prisustvu da neko priča o skandinavskim zemljama tačnije o Švedskoj. Sigurno ste i maštali da li je to stvarno tako i zapitali se kako doći do te zemlje tačnije do posla. U ovom postu ćete saznati sve što je bitno kako bi došli do posla ali također i drugih bitni stvari koje trebate znati.

Naravno svi znamo da je posao jedna od najvžnijih stvari kako bi došli u neku državu. Kako je posao bitan svugdje u svijetu tako je i u Švedskoj. Ali da li je samo posao bitna stavka? Naravno da ne, tu je mnogo drugih stvari koje trebate znati. Pa da počnemo polahko redom.

Najbitnije stvari prije polaska u Švedsku:

Da imate osiguran posao kada dođete u Švedsku.

Naravno najvažnija stavka je da ste već ugovorili posao prije nego krenete put ka Švedskoj. Zašto je to bitno saznat ćete u nastavku. Troškovi boravka u Švedskoj nisu nimalo jeftini i ako nemate posao odma morat ćete da imate dobru svotu novca kako bi mogli opstati dok ne stignete do prvog posla. Troškovi koji obuhvataju plačanje stana (kirije), struje, komunalija, hrane, prevoza i ostalog mogu da budu vrtoglavi ako nemate primanja. Troškovi dvosobnog stana od neki 60-70 kvadrata iznose oko 6 000 - 8 000 švedski kruna što je otprilike neki 1 100 - 1 500 konvertibilnih maraka. Struja i komunalije nisu skupi tako da je to u prosjeku oko 1 200 - 2 000 svedski kruna sto bi bilo neki 200 - 400 KM. Hrana je malo skuplja nego u Bosni ali ne prevelika razlika tako da računajte oko 4 000 - 6 000 švedski kruna mjesečno za 2 osobe što bi bilo neki 750 - 1 150 KM. Ako imate svoje vozilo trenutna cijena goriva iznosi malo više od 27 kruna sto je oko 5 KM. Svi ovi troškovi ovise u kojem gradu živite u Švedskoj i kojoj oblasti. Ako želite veliki grad kao sto je Štokholm i želite da ste u centru ili blizu centra grada onda ćete morati keširati mnogo više nego što smo naveli u postu.

Postoji i opcija kao sto je socijala, ali ne bih vam preporučio. Jedino baš ako nemate drugih opcija.

Dakle da sumiramo, prvo probajte naći posao pa onda se uputite put Švedske, ali ako je to i nemoguče u početku onda znate otprilike koliko vam treba novca dok ne stanete na noge i ne dobijete prvi posao.

Da imate smještaj gdje cete boraviti.

Druga jako bitna stvar je smještaj. Najbolja opcija je ako imate rodbinu ili prijatelje koji vam mogu ustupiti smještaj za početak dok ne stanete na svoje noge. U tom slučaju izbjegli bi plačanje troškova kirije i uspjeli na taj način uštedjeti dosta novca koji će vam pomoći da obezbedite druge bitne stvari. Ako nemate mogučnost ni za jedno od navedenih onda možete u tom slučaju pronači neki motel po povoljnoj cijeni i ostati tu dok ne dobijete neki smještaj.

Da imate dovoljno novca za pocetak boravka u Švedskoj.

Novac naravno spada u najbitnije stavke kada želimo da idemo negdje pa bilo to turistički ili pak želimo i planiramo da živimo na nekom drugom mjestu. Gore navedeni troškovi su minimalni troškovi koje ćete morati odvajati svaki mjesec da bi opstali. Naravno imamo tu i odječu i obuču, higijenu, izlazke, putovanja itd.. koje nismo naveli u postu. Vise o svemu ćemo naravno pisati u individualnim postovima, gdje ćemo detaljno objasniti svaki korak i pokušati slikovito prikazati život u Švedskoj.


Da imate ispravne dokumente to jest pasoš.

Pasoš je naravno dokument koji je potreban da bi došli u neku državu, to vjerovatno je poznato svima i nema potreba pisati o tome nešto previše. Naravno EU pasoši imaju veliku prednost jer vam ne treba radna dozvola. Što se tiče bosanskog pasoša morat će te imati radnu ili boravišnu dozvolu da bi mogli ostati duže od 3 mjeseca. Kako doći do boravišne dozvole - postoji naravno više opcija, ali o tome ćemo u nekom drugom postu.

Mnogo više ćemo pisati o svemu pojedinačno, ali sada za početak biće sasvim dovoljno. Očekujte mnogo vise zadržaja u nastavku, naravno postoji i opcija da nam pošaljete email i napišete koja vas tema najviše zanima. To možete uraditi pritiskom na kontakt u navbaru i popuniti obrazac.


Do nekog novog posta čujemo se i ostanite nam dobro      

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare