Kako do posla ako si NON EU drzavljanin

Autor: A.G. Objavljeno: 1/7/2023
3 lajkova

Mnogo pitanja dobijamo od nasih citalaca, ali nekako najvise na temu - kako do posla ako nisam EU drzavljanin?. Zbog toga smo odlucili da napisemo jedan post na tu temu da bi svi oni koji su u nedoumici mogli da saznaju kako najlakse i najbrze da dodju do posla u Svedskoj a da nisu EU drzavljani. Zapalite cigaretu, kaficu u ruke, uvalite se u udobnu fotelju i uzivajte u citanju...


Ispravan nacin dolaska u Svedsku

Da bi bili sigurni da ste sve uradili kako treba, morate da uradite sve na ispravan nacin. Jedini ispravan nacin dolaska u Svedsku za NON EU drzavljane je da vam neko ko vec zivi i radi u Svedskoj pomogne da "napravi" papire. Kako to mozete izvesti na najbolji nacin? Pogledajte ispod listu najispravniji i najlaksi nacina dobijanja vize/ papira za boravak u Svedskoj:

  • Sredjivanje vize zaposljavanjem
  • Spajanje sa drzavljanom/ drzavljankom Svedske
  • Skolovanje u Svedskoj

Sredjivanje vize zaposljavanjem




Naravno, veoma poznat i ucinkovit nacin da do vize ili bar privremenog boravka u Svedskoj dodjete je taj sto cete naci to jest dobiti posao. Kako najlakse doci do posla i koji su to najtrazeniji poslovi u Svedskoj saznat cete citajuci ovaj post. Dakle, kao sto smo vec ustanovili da bi radili u Svedskoj a niste EU drzavljanin trebate naci posao to jest firmu koja ce vam raditi papire.

Posao cistaca / cistacice


Jedan od najlaksi nacina za to je da preko firme za ciscenje dobijete radnu dozvolu. Potraznja za cistacima je velika, ne zbog toga sto niko ne zeli da radi taj posao vec sto je taj posao jako rasprostranjen u Svedskoj i postoji veliki broj firmi za ciscenje. Vecina firmi kako veliki tako i mali unajmljuju firme za ciscenje da im odrzavaju i ciste vlastite firme. Za pocetak je najbolji nacin da nadjete neku firmu za ciscenje gdje je vlasnik osoba sa Balkana, jer cete se lakse sporazumjeti ako vec imate problema sa engleskim. Ako pak dobro stojite sa engleskim ili svedskim jezikom onda naravno mozete svoje prijave slati i u svedske firme za ciscenje jer je engleski jezik prihvacen za pocetak. Napisat cemo na kraju posta napoznatije firme za ciscenje gdje su vlasnici sa Balkana, ali takodjer i svedske firme za ciscenje za one koji se dobro snalaze sa engleskim jezikom.



Posao medicinskog radnika/ njegovatelja


Slijedeca vrsta poslova koja vam daje velike mogucnosti zaposljenja jeste njegovatelj - ica. Nedostatak radne snage u ovom poslu je jako veliki, i mogu sa sigurnoscu reci da ako imate iskustva u ovom poslu i poznajete engleski jezik - bar osnove da se mozete sporazumjeti, postoje jako velike sanse da dodjete do posla. Da je potraznja velika govori i podatak da je ovo jedan od poslova gdje je nedostatak radne snage iznad 40%. Prednost naravno za one osobe koje imaju zavrsenu srednju medicinsku skolu ili imaju relevnatno iskustvo iz oblasti medicine (kao sto je npr: medicinska sestra, medicinski tehnicari itd..). Takodjer veliki nedostatak jeste i njega stariji osoba ili osobni asistent nekoj odredjenoj osobi koja ima poteskoce da nesmetano obavlja dnevne obaveze.



IT sektor


IT - sektor, programeri - jedna od najtrazenijih vrsta poslova u danasnje vrijeme. Ako imate zavrsenu skolu za programera, UX/UI designera, frontend ili backend developera, sistem administratora etc. imate jako veliku mogucnost naci posao u Svedskoj, koji cak mozete da radite na distanci ( od kuce) - sa Balkana. Svedski poslodavci su u stanju vam pruziti tu uslugu ako dokazete da ste bas vi taj kandidat kojeg firma trazi. Jako je vazno da vec imate neke projekte koje mozete proslijediti poslodavcu kako bi uvidjeli vas talenat. Ovo je jako placen posao i ako ste ta bransa za vas nema zime i vrlo lahko mozete uspostaviti kontakt sa raznim IT firmama ne samo u Svedskoj nego u cijelom svijetu. Ovdje vam papiri mozda nisu ni potrebni ako bi radili od kuce, ipak bi bilo bolje za vas da ih dobijete zbog daljnjeg napredovanja u poslovnom zivotu. Ako ste pak mladi, a nemate skolu ili iskustvo u IT-u mozda je sada prava prilika da krenete da ucite. Velika buducnost je u IT-u i nikad ali nikad dok ste zivi necete imati problema u pronalazenju posla. Dobro razmislite zelite li biti gospodin u kosulji, za laptopom u kancelariji ili pak raditi fizicke poslove.



Majstor svog zanata


I za kraj smo ostavili sve vas koji znate da radite svojim rukama - to jest majstor ste za nesto - elektricar, stolar, keramicar, varioc, tehnicar, vodoinstlater etc. Ako ste jedan od ovih vi ste rodjeni pod sretnom zvijezdom. Zasto mislimo tako? Zato sto sva ova zanimanja koje smo gore naveli su jako trazena u Svedskoj. Naravno postoji mogucnost da nakon kratkog vremenskog perioda osnujete svoju firmu samo dok steknete malo iskustva i dok savladate svedski jezik. Posla uvijek ima ako znate raditi svojim rukama i ako ste u pravom smislu rijeci MAJSTOR - svaka firma ce vam uraditi papire. Ima mnogo firmi koje mozete kontaktirati, navest cemo neke na kraju posta za sve vas koji ste zainteresovani da okusate svoju srecu.



Spajanje sa drzavljanom/ drzavljankom Svedske

Drugi nacin jeste ljubav - spajanje sa svedskim drzavljanom ili osobom koja ima stalne papire. Ovo je sigurno jedna od najlaksi i najucinkovitiji metoda da bi dobili pravo boravka u Svedskoj. Da li ste znali da za samo 3 godine provedene u Svedskoj vec mozete da trazite svedsko drzavljanstvo. Jos uvijek ne vjerujete da li je to stvarno moguce?! Da moguce je, ako zivite sa drzavljanom Svedske, cak ne morate biti ni vjencani, dovoljno je da ste SAMBO. Sambo je popularni naziv za parove koji zive zajedno, neki imaju cak i djecu ali nisu vjencani. Dakle samo 3 godine i imate pravo da i vi budete drzavljanin ove predivne zemlje. Ovo je sasvim sigurno jedan od najlaksi nacina kako da dodjete do drzavljanstva u nekoj evropskoj drzavi. Naravno ako imate te srece da na taj nacin odete u Svedsku, odmah po dolasku i dobijanju privremene vize na 2 godine, sticete pravo i na rad u toj zemlji. Zato ako imate kakvu komsinicu - komsiju koji dolaze na Blakan na godisnji, dajte sve od sebe - potrudite se necete pozaliti :)

Skolovanje u Svedskoj


Treci i posljedni nacin na osnovu kojeg mozete doci u Svedsku i tako steci pravo boravka pa samim tim i rada jeste skolovanje. Kao sto vec znate postoje stipendije koje dobiju oni "sretni" i tako dodju do zeljenog cilja. A sta je sa onima koji nisu toliko sretni da dobiju stipendiju a ipak zele da se obrazuju u Svedskoj? Naravno ovdje je mozda i jedna od bitnijih stavki da imate nekoga od rodbine, prijatelja koji vec zive u Svedskoj. Zasto je to bitno? Pa iz razloga kada se upisete na fakultet i dalje skolovanje u svojoj bransi koje naravno mozete bez ikakvi problema da pohadzate na engleskom jeziku trebate da imate adresu stanovanja. Kako je do stana tesko doci, najbolja je gore navedena opcija, da vas neko primi kod sebe u toku skolovanja. Paralelno sa skolovanjem mozete raditi, pola vremena, extra, vikende. Neke od poslova koje mozete raditi paralelno sa studijama jesu: ciscenje, Mc Donalds, dijeljenje novina, lager itd...



Kao sto smo i obecali u postu ovdje cemo vam navesti neke firme koje mozete kontaktirati ako se pronalazite u gore navedenim poslovima.



Ciscenje:

  1. Elit Städ
  2. Vlasnik nas covjek sa Balkana. Firma postoji u vise gradova, neki od njih su Linköping i Norrköping
  3. Samhäll
  4. Jedna od najvecih svedski firmi koja se bavi razlicitim profesijama a medju njima je i ciscenje.
  5. ISS
  6. Svedska firma, postoje sigurno u vecini svedski gradova.
  7. Deluxia
  8. Jedna od najpoznatijih firmi ovdje u Östergötland opstini. Ako znate engleski javite se ovdje.
  9. Stormtrivs
  10. Kao i gore navedene firme, svedska firma, manja firma ali dobra.


Svoj majstor:

  1. TMF
  2. Firma drvne industrije i industrije namjestaja. Velika potraznja radnika od decembra 2022. U oglasu koji sam citao pise da je najveca potrazanja za CNC operatere pa ako ste majstor za CNC masinene cekajte nista nego odmah pisite CV i pratece pismo i saljite sto prije.
  3. Bravida
  4. Firma elektricara, jako dobra i pouzdana. Ako ste dobar elektricar ovo je vasa prilika.
  5. W&G Service Group Sverige AB
  6. Ako ste vec dobar varioc ovo je jedna jako dobra firma sa dosta iskustva.
  7. Svets Center
  8. Firma takodje za varioce sa dugo dugo godina iskustva. Nalazi se u Jönköping-u. To je jedan od ljepsih gradova u Svedskoj i ako dobijete ovu priliku nikako je ne propustajte.


Nadamo se da ste uzivali u ovom postu i slobodno nas kontaktirajte putem stranice preko linka kontakt, napisite sta vas najvise zanima, o cemu zelite da pisemo i mi cemo se potruditi da to i ispunimo. Ne zaboravite ostaviti komentar i lajkati ovaj post ako vam se svidio. To nam puno znaci kako bi nastavili da se trudimo i pisemo jos vise. Do iduceg puta budite nam zdravo i uvijek nasmijani. Jos nesto, nikad ali NIKAD ne gubite nadu da ce doci i vas dan za posao zivota u Svedskoj.

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare