Kako do radne dozvole u Švedskoj

Autor: A.G. Objavljeno: 10/15/2023
0 lajkova

Brza i efikasna putanja za dobijanje radne dozvole u Švedskoj

Nedavno su se promijenili postupci u Švedskoj migracijskoj agenciji (Migrationsverket) gdje je brza staza ukinuta. To znači da je jedini način naprijed podnošenje potpuno i ispravno popunjenih zahtjeva. Na ovaj način, Migrationsverket može donijeti svoje odluke što je brže moguće.

Naglašavamo da je preciznost u procesu apliciranja od najveće važnosti kako bi se osiguralo brzo donošenje odluka. Primijetili smo da, kada Migrationsverket postavlja pitanja ili izražava sumnje, vrijeme obrade može biti produženo za nekoliko mjeseci. Ključ brze obrade leži u tome da na moguća pitanja koja Migrationsverket može imati ostavite što jasnije odgovore. Na taj način izbjegavate nepotrebna dopunjavanja koja mogu značajno usporiti čitav proces na nekoliko mjeseci.


Česta pitanja - 14 važnih aspekata o radnim dozvolama

1. Šta znači radna dozvola u Švedskoj?

Radna dozvola u Švedskoj omogućava vam pravo boravka, života i rada u zemlji. Obično morate aplicirati za i dobiti radnu dozvolu prije nego što počnete raditi u Švedskoj. Ova dozvola obično važi za određenu poziciju, i ako želite promijeniti poslodavca ili radno mjesto, možda će biti potrebna nova aplikacija.

2. Kada je potrebna radna dozvola?

Ako već nemate pravo da radite u Švedskoj, ali planirate raditi tamo, potrebna je radna dozvola. Početak rada u Švedskoj kao turista i zatim traženje posla nije dozvoljeno bez važeće radne dozvole. Rad u Švedskoj bez dozvole ili ako niste oslobođeni od takve obaveze može rezultirati pravnim problemima i može uticati na vašu sposobnost da dobijete radnu dozvolu u budućnosti. Uvijek provjerite svoje pravo na rad u Švedskoj prije nego što započnete zapošljavanje.

3. Koji su zahtjevi za dobijanje radne dozvole u Švedskoj?

Da biste bili kvalificirani za radnu dozvolu u Švedskoj, moraju se ispunjavati sljedeći kriteriji:

- Morate imati važeći pasoš.

- Morate imati ugovor o zapošljavanju za posao sa uslovima koji odgovaraju švedskim kolektivnim ugovorima ili sektorskim standardima (osim za istraživače, au pair osobe i sezonske radnike gdje bi ponuda o zapošljavanju mogla biti dovoljna).

- Vaša plaća mora biti najmanje na nivou švedskih kolektivnih ugovora ili onoga što se smatra sektorskim standardom. Morate moći izdržavati sebe putem svog zaposlenja, što znači da vaša plata mora biti najmanje 13.000 švedskih kruna mjesečno prije oporezivanja. Napomena da se ovaj nivo može mijenjati, jer postoje politički prijedlozi za podizanje na više od 27.360 SEK.

- Vaš poslodavac mora osigurati zdravstveno osiguranje, osiguranje života, osiguranje od nesreća i osiguranje mirovinskog plana na početku zaposlenja.

Ako ne ispunjavate ove kriterije, može biti teško dobiti radnu dozvolu. Važno je da se ovi kriteriji ispunjavaju tokom čitavog vašeg zaposlenja u Švedskoj.

4. Mogu li dovesti svoju porodicu u Švedsku?

Moguće je dovesti svoju porodicu u Švedsku, što obično uključuje supružnika/suprugu/partnera i djecu. Obično roditelji djece starije od 21 godine nemaju pravo pratiti ih kao članovi porodice, nego će morati aplicirati za vlastite radne ili studentske dozvole ako žele boraviti u Švedskoj. Da biste doveli porodicu, morate ispunjavati zahtjeve za izdržavanje.

5. Koji su zahtjevi za izdržavanje?

Plata koja se nudi mora, nakon oporezivanja, pokrivati životne i stambene troškove. Za izračunavanje troškova života koriste se standardni iznosi koji su utvrđeni svake godine. Za 2023. godinu, ovi iznosi su sljedeći:

- 5.717 švedskih kruna za samca.

- 9.445 švedskih kruna za supružnike ili partnere.

- 3.055 švedskih kruna za djecu u dobi od 0-6 godina.

- 3.667 švedskih kruna za djecu u dobi od 7-10 godina.

- 4.279 švedskih kruna za djecu u dobi od 11-14 godina.

- 4.889 švedskih kruna za djecu u dobi od 15 godina ili starije.

Što se tiče stambenih troškova, oni se računaju na temelju stvarnih troškova stanovanja i eventualnih troškova kredita.

6. Koliko vremena je potrebno za dobijanje radne dozvole u Švedskoj?

Vrijeme potrebno za dobijanje radne dozvole u Švedskoj varira ovisno o industriji u kojoj aplicirate za posao. Na primjer, trenutno je vijeme čekanja za poslove u građevinarstvu, čišćenju i zapošljavanju putem agencija za zapošljavanje obično oko 7 do 10 mjeseci prije nego što se odobri radna dozvola. U drugim industrijama, proces može biti mnogo brži i trajati od 1 do 3 mjeseca. Samozaposleni pojedinci mogu morati čekati još duže, s vremenom čekanja od oko 15 do 19 mjeseci trenutno.

Vrijeme čekanja može varirati, ali uopćeno, proces će ići brže ako ste podnijeli potpunu aplikaciju sa svom potrebnom dokumentacijom. Ako morate dopuniti svoju aplikaciju, to može produžiti vrijeme čekanja prije nego što dobijete odluku od Migrationsverketa.

7. Kako produžiti radnu dozvolu?

Možete produžiti svoju radnu dozvolu podnošenjem zahtjeva putem Migrationsverketove web stranice. Zahtjev za produženje mora biti podnesen prije nego što istekne vaša trenutna dozvola. Ako ste aplicirali na vrijeme, možete nastaviti raditi dok čekate odluku od Migrationsverketa. Ako vaša aplikacija bude podnesena prekasno, smatra se novom aplikacijom iz Švedske, što može otežati dobijanje produženja. Provjerite da aplicirate za produženje radne dozvole na vrijeme.

8. Mogu li dobiti stalni boravak putem radne dozvole?

Da, moguće je dobiti stalni boravak u Švedskoj ako ste radili u zemlji najmanje četiri godine u posljednjih sedam godina. Da biste se kvalificirali za stalni boravak, morate raditi za istog poslodavca i obavljati isti posao za koji ste dobili svoju početnu radnu dozvolu. Osim toga, svi zahtjevi koji se odnose na radne dozvole moraju biti ispunjeni tokom cijelog razdoblja zaposlenja, uključujući osiguranje i uslove plaća.

9. Može li poslodavac aplicirati za radnu dozvolu za radnika?

Poslodavac pokreće postupak apliciranja za radnu dozvolu tako da prvo ponudi posao putem Migrationsverketa. Nakon toga ćete dobiti informacije od Migrationsverketa o tome kako aplicirati za dozvolu za rad. U mnogim slučajevima, vaš poslodavac vam može pomoći ako niste sigurni kako aplicirati za radnu dozvolu.

10. Mogu li uložiti žalbu na odluku Migrationsverketa o odbijanju radne dozvole?

Da, imate pravo uložiti žalbu na odluku Migrationsverketa o odbijanju radne dozvole, bez obzira na to da li se radi o novoj dozvoli ili produženju. Da biste uložili žalbu na odluku Migrationsverketa, ne trebate dozvolu za žalbu od strane Migrationsdomstolen, ali dozvola za žalbu je potrebna ako žalbu podnesete Migrationsöverdomstolen. Dozvola za žalbu znači da će se samo slučajevi koje Migrationsöverdomstolen smatra od posebnog značaja za pravosudnu primjenu razmatrati. Stoga je pametno od početka podnijeti dobro utemeljenu žalbu s pomoći pravnika.

11. Šta se događa ako radim u Švedskoj bez radne dozvole?

Raditi u Švedskoj bez valjane radne dozvole je ilegalno i snažno odvraćano. To može dovesti do deportacije i budućih zabrana putovanja. Stoga uvijek provjerite da imate valjanu radnu dozvolu prije nego što počnete raditi u Švedskoj.

12. Kako mi stručnjak za radne dozvole ili pravnik može pomoći sa mojom radnom dozvolom?

Stručnjak za radne dozvole ili pravnik može biti od velike pomoći tako što će pregledati vašu aplikaciju i osigurati da su svi potrebni dokumenti ispravni i potpuni, što smanjuje rizik od zahtjeva za dopunu. Pravnik također može pomoći s žalbama ako Migrationsverket odbije vašu aplikaciju i optimizira vaše šanse za pozitivnu odluku u migracijskom sudu.

Rana pomoć je ključna, jer neispravna aplikacija može produžiti proces za nekoliko mjeseci ili čak godina ako je kasnije potrebno ponovno aplicirati.

13. Mogu li promijeniti posao i poslodavca kao zaposlenik?

Ako promijenite vrstu posla ili poslodavca u svoje prve dvije godine u Švedskoj s radnom dozvolom, morate podnijeti zahtjev Migrationsverketu. U vašem drugom razdoblju, tj. između 2 i 4 godine u Švedskoj, za promjenu zanimanja je potrebna samo nova aplikacija Migrationsverketu.

14. Može li radna dozvola dovesti do stalnog boravka?

Osoba koja je imala radnu dozvolu 48 mjeseci u posljednjih 7 godina, i tijekom tog razdoblja je radila najmanje 44 mjeseca ispunjavajući zahtjeve za radnu dozvolu, može aplicirati za stalni boravak. Ako se zahtjevi za stalni boravak ne ispunjavaju, ali se zahtjevi za radnu dozvolu i dalje ispunjavaju, može se dodijeliti dodatno razdoblje od 2 godine za radnu dozvolu. Nakon toga, aplikacija za stalni boravak može se ponovno podnijeti ako se ispunjavaju relevantni zahtjevi.

Nadamo se da vam je ovaj post pomogao da saznate nešto novo a samim tim i da saznate svoja prava prilikom zahtjeva za radnu vizu. Ako vam je ovaj post bio od koristi, molimo vas da komentarišete u komentaru ispod i na taj način nam ukažete podršku kako bi i dalje nastavili pisati za sve vas koji planirate seliti u Švedsku ili ste već to uradili a trebate pomoć.

Pozdrav od admin tima👋💛💛🇸🇪

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare