Pokretanje vlastitog poslovanja

Autor: Admin Objavljeno: 9/28/2023
1 lajkova
Sve o vlastitom poslovanju

Korak prema pokretanju vlastitog poslovanja je uzbudljivo putovanje. Bez obzira jeste li budući poduzetnik ili već ste zakoračili u svijet poslovanja, uvijek se postavljaju mnoga pitanja i izazovi za rješavanje.

Pokretanje vlastitog poslovanja predstavlja izazov, ali također priliku za ostvarivanje svojih snova i vizija. Nadam se da će ovaj post biti koristan za one koji razmišljaju o koraku u svijet poduzetništva ili za one koji već djeluju i traže vrijedne uvide kako bi uspješno prošli kroz svoje poduzetničko putovanje.

Akcijsko društvo ili samostalni obrt: Kako odabrati

Jedna od važnih odluka koju ćete doneti kada razmišljate o pokretanju sopstvenog posla jeste izbor između osnivanja akcijskog društva ili samostalnog obrta.

Čestitamo, doneli ste odluku da započnete sopstveni posao! Jedna od prvih i najvažnijih odluka koju morate doneti jeste izbor oblika preduzeća koji najbolje odgovara vašim potrebama. Dobar način da započnete je postavljanje nekoliko osnovnih pitanja: Kakvu vrstu delatnosti će vaše preduzeće obavljati i u kojem obimu? Da li ćete započeti posao sami ili zajedno sa drugima? Kako gledate na budućnost - želite li da vaše preduzeće brzo raste ili ne?

Akcijsko društvo (AB) je oblik preduzeća za one koji žele da pokrenu posao, ili sami ili u saradnji sa drugima. U akcijskom društvu vlasnici nisu lično odgovorni za dugove preduzeća. Preduzeće se smatra pravnom osobom i samo ono odgovara za svoje dugove i obaveze. S druge strane, samostalni obrt (EF) pokreće pojedinac koji lično odgovara za zaključene ugovore. Važno je napomenuti da vi, kao pojedinac, snosite odgovornost za dugove preduzeća.

Prednosti i mane akcijskog društva ili samostalnog obrta


  1. Akcijsko društvo može ponuditi određene poreske olakšice u poređenju sa samostalnim obrtom (na primer, mogućnost isplate dobiti kao niskoporeznu dividendu), međutim, vođenje knjiga je složenije i potrebno je imati najmanje 25.000 švedskih kruna kapitala.
  2. U samostalnom obrtu lično ste odgovorni za finansije preduzeća - ako preduzeće ima dugove, to će uticati na vaše lične finansije. Ako ste vlasnik akcijskog društva koje ide u stečaj, obično gubite samo svoj kapital uložen u akcije, a vaša privatna ekonomija neće biti pogođena.
  3. Vlasnik akcijskog društva plaća više socijalnih doprinosa od osobe koja vodi samostalni obrt.
  4. U samostalnom obrtu nije potrebno strogo razdvajati finansije preduzeća od vaših privatnih finansija, dok akcijsko društvo ne sme pozajmljivati novac vlasnicima. Akcijska društva mogu biti atraktivnija za određene interesne strane, a imati "AB" u imenu može biti korisno za vaš posao.


Pokretanje Akciebolaga: Česta Pitanja i Odgovori

Kada razmišljate o pokretanju aktiebolaga, postavlja se mnogo pitanja i pravila koja treba razmotriti. Pravilno djelovanje od samog početka ključno je, a evo nekoliko korisnih savjeta za vođenje vas kroz proces.


  1. Kako Registrirati Moje Aktiebolag?
  2. Za registraciju aktiebolaga trebate se obratiti Bolagsverketu i zatražiti F-skat od Skatteverketa. Bolagsverket naplaćuje registracijsku naknadu, dok je zahtjev za F-skat besplatan.

  3. Koliko Vlasnika Mora Biti U Aktiebolagu?
  4. Aktiebolag mora imati barem jednog vlasnika, koji može biti fizička osoba ili pravno poduzeće.

  5. Troškovi Za Pokretanje Aktiebolaga?
  6. Da biste pokrenuli aktiebolag, morate uložiti najmanje 25.000 švedskih kruna u temeljni kapital, koji može biti u obliku gotovine ili imovine. Imovina mora biti korisna za poslovanje tvrtke.

  7. Kako Se Smije Koristiti Temeljni Kapital?
  8. Temeljni kapital može se koristiti za poslovanje tvrtke, ali morate biti oprezni kada kupujete imovinu koja se ne smatra sredstvom tvrtke. Ako temeljni kapital tvrtke padne ispod polovice registriranog temeljnog kapitala, uprava mora izraditi kontrolnu bilancu.

  9. Mora Li Aktiebolag Imati Upravni Odbor?
  10. Da, ako pokrećete aktiebolag, tvrtka mora imati upravni odbor koji se sastoji od najmanje jednog člana upravnog odbora i jednog zamjenika člana upravnog odbora, ili zamjenika ako postoji jedan ili dva člana upravnog odbora. U malim aktiebolagima često se događa da ste sami član upravnog odbora, a član obitelji obavlja funkciju zamjenika. Međutim, ako vaše poduzeće raste, dobro je razmotriti kako upravni odbor može doprinijeti kompetenciji.

  11. Morate Li Unajmiti Revizora?
  12. Revizija za manje tvrtke uklonjena je 2010. godine, što znači da većina aktiebolaga nije obavezna imati revizora zakonom. Iako to nije zakonom obavezno, razmislite o angažiranju vanjskog revizora jer to može pružiti povjerenje vašim interesentima i pružiti važne savjete.

  13. Imam Li Ja, Kao Privatna Osoba, Financijsku Odgovornost Za Tvrtku?
  14. Ne, aktiebolag ne funkcionira kao jednostrano poduzeće u kojem se osobne i poslovne financije miješaju. Kao vlasnik aktiebolaga, odgovorni ste samo za sredstva koja ste uložili i ne možete dobiti, na primjer, loše kreditne ocjene zbog nesposobnosti tvrtke da podmiri svoje obveze. Međutim, ako ste također član upravnog odbora (što je često slučaj u malim aktiebolagima) ili izvršni direktor, postoje situacije kada možete biti osobno odgovorni, na primjer, ako tvrtka ne plaća poreze ili ako niste izradili kontrolnu bilancu kad ste trebali.

  15. Kada Počinje Poslovna Godina?
  16. Poslovna godina započinje u trenutku registracije kod Bolagsverketa. Što se tiče kraja poslovne godine, većina bira prosinac, ali sada je moguće odabrati bilo koji mjesec tijekom godine, ovisno o sezonskim potrebama vašeg poslovanja.

  17. Morate Li Zaštititi Ime Vaše Tvrtke?
  18. Ne, kada registrirate poslovanje kod Bolagsverketa, vašem aktiebolagu dodijelit će se ekskluzivno pravo na to ime u cijeloj Švedskoj. Ako razmišljate o proširenju izvan zemlje, mogući su drugačiji propisi.

  19. Kako Izvući Plaću Iz Aktiebolaga?
  20. Kao vlasnik aktiebolaga imate fleksibilnost u određivanju svoje plaće. Važno je uzeti plaću koja je tržišno konkurentska čim to postane moguće, jer se smatrate zaposlenikom u očima švedske Försäkringskassan (osiguranja). Vaša osnovica za naknadu tijekom bolesti temelji se na plaći koju primate, a ne na dobiti koju ostvaruje aktiebolag.

    Pokretanje aktiebolaga je značajan korak, i važno je imati pravilne informacije i smjernice kako biste ga pravilno prošli. Ovi odgovori na česta pitanja namijenjeni su da vam pruže osnovno razumijevanje i savjete kako krenuti u svijet poslovanja.

Pet najčešćih grešaka za nove preduzetnike

Pokretanje sopstvenog posla je uzbudljivo i poučno, ali ako ne planirate pažljivo, možete izgubiti i vreme i novac. Evo nekoliko uobičajenih zamki koje treba izbegavati kako biste povećali šanse za uspeh!

Primjetan je broj nekoliko učestalih zamki u koje mnogi novi preduzetnici upadaju pri pokretanju svojih preduzeća. Donošenje netačnih odluka može koštati vreme i novac i uticati na budućnost vašeg preduzeća.


  1. Pokušaj da uradi sve sam
  2. Prirodno je želeti biti uključen u sve aspekte svog poslovanja. Međutim, previše oslanjanje na sebe nosi veliki rizik, jer vaša delotvornost zavisi isključivo od vas. Delegiranjem odgovornosti, pružate drugima priliku da rastu, dok istovremeno oslobađate vreme da se fokusirate na ono što verovatno najviše volite - posao. Ako iz ekonomskih razloga odlučite da obavljate određene zadatke sami, učinite to kako biste se obrazovali, ali ne zadržavajte se predugo. Postavite granicu kada bi vaše vreme moglo biti iskorišćeno za generisanje više prihoda, više poslovnih i strateških aktivnosti. Okružite se savetnicima i konsultantima koji će rasti s vama.

  3. Takmičenje isključivo po ceni
  4. Ovo je uobičajena zamka za nove poslove na tržištu. Kao novajlija, često nemate uspostavljen brend ili dugogodišnje iskustvo na koje možete osloniti. Zbog toga može biti primamljivo koristiti cenu kao svoje osnovno sredstvo konkurencije. Međutim, nakon što smanjite cene, teško je ponovo ih podići. Vaši klijenti su vas verovatno izabrali jer ste bili najjeftiniji. Bolji pristup može biti da ponudite uvodni popust, ali budite jasni o tome koliko će koštati vaši redovni proizvodi ili usluge i kada će se primenjivati redovna cena.

  5. Postati banka za vaše klijente
  6. Mnogi vlasnici novih preduzeća osećaju nelagodnost podsećanja na neplaćene račune, posebno u ranim fazama. Nažalost, neplaćanje računa nije nezakonito, iako može biti neetično ako klijent može da plati na vreme. Postarajte se da odmah podsetite svoje klijente na neplaćene račune i razmislite o saradnji sa dobavljačima koji vam mogu pomoći da naplatite dugove. Neplaćanje za obavljen rad je gore nego da niste ni radili.

  7. Kupovina umesto lizinga
  8. Odmah kupiti opremu i mašine koje su se mogle iznajmiti može ograničiti vašu sposobnost za rast. Kupovina može biti ekonomska prednost na dugi rok, posebno ako imate pristup povoljnom finansiranju. Međutim, verovatno je pametnije koristiti finansiranje za nabavku zaliha ili drugih investicija koje direktno utiču na prodaju, umesto da štedite nekoliko kruna na kamatama i naknadama. Fleksibilnost može biti važnija od uštede, posebno u fazi izgradnje.

  9. Dug u aktijskom društvu
  10. Kada se nepravilno upravlja aktijskim društvom, može doći do nepotrebnih rizika. Mnogi započinju aktijsko društvo sa minimalnim kapitalom, 50.000 kruna, i lako je potrošiti više od polovine tih sredstava. To se može desiti čak i istog meseca kada počnete kupovati kancelarijski materijal i manju opremu. Zato je važno pažljivo pratiti finansijski razvoj kompanije. Sa pravilnim postupcima i dokumentacijom, ne bi trebalo da bude problema. Međutim, ako se nepravilno postupa, možete postati lično odgovorni za velike dugove, a da to ni ne znate.

Nadam se da ste saznali nešto novo pogotvo vi koji maštate dugo o ovom koraku. Ako vam je ovaj post bio od koristi, molimo vas da komentarišete u komentaru ispod i na taj način nam ukažete povjerenje kako bi i dalje pisali i pomagali vam za sve vaše nedoumice koje imate.

Pozdrav od admin tima👋💛💛🇸🇪

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare