Švedska vozačka dozvola

Autor: Admin Objavljeno: 6/25/2023
0 lajkova
Validnost vozačke dozvole iz zemalja Balkana

U ovom članku možete saznati da li je vozačka dozvola iz balkanskih zemalja važeća u Švedskoj. Također možete saznati šta trebate imati za vožnju u Švedskoj.


Da li balkanska vozačka dozvola važi u Švedskoj?

Odgovor je DA. Primjenjivo je ako ste u Švedskoj kao turista i imate međunarodnu vozačku dozvolu. Prema švedskom zakonu, vozačke dozvole izdate iz zemalja koje nisu članice EU bez engleskog, francuskog ili njemačkog jezika nisu priznate u Švedskoj. Državljani balkanskih zemalja koji žive kao turisti u Švedskoj mogu koristiti balkansku vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu prevedenu na engleski, francuski ili nemački od strane prevodioca na sudu.


Dozvoljeno mi je da ostanem duže u Švedskoj. Da li je u tom slučaju važeća balkanska vozačka dozvola?

Ako imate dugoročnu ili stalnu boravišnu dozvolu u Švedskoj, možete voziti sa dozvolom iz balkanskih zemalja tokom prve godine boravka.

Biće vam potrebna i međunarodna vozačka dozvola.

Na kraju jednogodišnjeg perioda morate dobiti vozačku dozvolu iz Švedske ili jedne od zemalja članica EU.


Kako mogu dobiti švedsku vozačku dozvolu?

Ako imate vozačku dozvolu neke od balkanskih zemalja, nažalost, ne možete je promijeniti u švedsku, i prema švedskim pravilima morate polagati ispit za vozačku dozvolu. Ako je vaša vozačka dozvola izdata u zemlji EU ili Norveškoj, Islandu, Švicarskoj, Lihtenštajnu ili Japanu, možete je zamijeniti švedskom vozačkom dozvolom bez ikakvih dodatnih zahtjeva.


Za više korisnih informacija posjetite Transportstyrelsen na linku ispod:

https://www.transportstyrelsen.se/en/road/Driving-licences/


Nadamo se da ste uživali u našem novom postu i da ste naučili nešto novo što vam može biti korisno tokom boravka u Švedskoj. Ako imate neki dodatnih pitanja ne ustručavajte se da nas kontaktirate. To možete uraditi klikom na KONTAKT link na naslovnoj strani. Pišite nam šta želite da saznate o životu u Švedskoj


Vaš admin tim💛😊🇸🇪

Komentari

Prijavi se da bi vidio i bio u mogučnosti ostaviti komentare